Rinalds Uzkalns

Сред повечето хора без икономическо образование цари объркване от банковите операции. Но ако обмисляте да вземете кредит, е изключително важно да си набавите необходимата информация, така че да подпишете договор, чиито условия разбирате напълно и отговорят на изискванията Ви. В тази статия ще разнищим мистерията около някои от заблудите, свързани с банкови заеми. 

1. „Знам колко ще ми излезе – изчислих главницата и лихвата!”

Макар че банките са задължени да дават изчерпателна информация за ГПР (годишен процент на разходите), за жалост у нас това не винаги се случва. Този процент представя реалната сума, която ще платите. Освен главницата и лихвата, трябва да вземете предвид и други разходи – разнообразни такси и застраховки. За да бъдете сигурни във възможността си да погасявате кредита, правете сметката за тежки месеци, а не доходоносни. Повечето банки предлагат пресмятане на ГПР, но ако желаете, може да направите сметката и сами с някой от многобройните калкулатори за ГПР в интернет.

2. „Колкото е по-дълъг срока, толкова по-добре!”

Едно от най-важните правила при взимането на кредит и погасяването му е да бъдете абсолютно сигурни във възможността Ви да плащате вноската всеки месец. Но връщането на по-малка сума в по-дълъг срок в името на спокойствието Ви, не е добра идея. Макар и да изглежда разумно в момента, в перспектива ще разберете, че удължаването на времето за погасяване на заема не е във Ваш интерес.  Затова е от изключителна важност да намерите баланса и да сключите договор за най-голямата вноска, която обаче със сигурност е във възможностите Ви.

3.  „Банките обичат  да раздават пари, защо пък да не взема един кредит...”

Основната цел на всяка банка е да бъдат увеличени доходите на акционерите ѝ. Затова и кредитите се връщат с лихва. „Какви са едни 5% лихва”, мислите си, „Взимам 500 лв, връщам 525, голяма работа”. Когато обаче хиляда човека върнат подобен заем, банката печели 25 хиляди лева, което вече далеч не изглежда незначимо.  Освен с кредити, банките се занимават и с операции с ценни книжа и други доходоносни дейности. При всички положения, тяхната цел не е да Ви бъдат полезни. Те нямат интерес нито да Ви правят подаръци, нито да присвоят последните Ви средства. Затова и банката трябва да бъде сигурна във Вашата  платежоспособност. Ако не можете да върнете заема, трябва да притежавате достатъчно ценно имущество, за да успее банката да покрие поне загубите от кредита. Имайте предвид, че кредита е последния изход от дадена ситуация и трябва да се ползва единствено при спешност.  

4. „Нямам нужда от помощ!”

Макар и да не обичаме да си го признаваме, не можем да бъдем специалисти във всяка една област. Понякога всеки има нужда от квалифицирана помощ и това важи с пълна сила при взимането на кредити. Дори и да изглежда лесно, заемът има голям брой тънкости, които средностатистическият човек без финансово образование няма откъде да знае.Затова е хубаво преди да сключите договор да се посъветвате с професионален консултант. Той ще Ви информира и насочи към най-подходящия за вас план. Знанието никога не е излишно, когато Ви предстои да вземете толкова сериозно решение!

5.  „Ако взема кредита в долари и го върна в евра...”

Дори и да Ви изглежда като добра идея, тегленето на заем в различна валута от тази, която ще ползвате, едва ли ще бъде във Ваша полза. Трябва да имате предвид, че превалутирането не е безплатна услуга. По-добре е да заложите на сигурността и надежността и да не разчитате курсът да остане удобен за вас.