Rinalds Uzkalns

Ако обстоятелствата или импулсивните решения са Ви подтикнали към теглене на много кредити, е вероятно да се озовете в неприятна ситуация. Тегленето на заеми от едни банки, с цел погасяването на задължения към други, единственото увеличава сумата, която трябва да върнете. Затова и, при необходимост, е по-добре да прибегнете до по-различни мерки за решаване на проблема. Такива са разгледани обстойно в категория Наръчник. 

Но какво да правите, когато вече сте в подобна неблагоприятна ситуация? 

Незабавно се обърнете към кредитора си и поискайте среща с консултант

Макар и платени, услугите на консултанта могат да бъдат безценни. Той ще Ви помогне да съставите план за погасяването на задълженията. Ако сте лоялен и коректен клиент, е възможно дори да Ви бъдат предложени преференциални условия. 

Ако проблемът Ви са високите месечни вноски, но все пак имате възможност да погасявате някаква сума, можете да изтеглите нов кредит, с който да погасите остатъка от стария. Обикновено вторият е при олекотени условия и можете да намалите размера на вноските за сметка на периода. По този начин ще освободите средства в месечния си бюджет, с които да покриете друго задължение.

Възможно е и комбинирането на заеми към един кредитор (чрез теглене на нов, който погасява старите). Ако и двете страни са съгласни, това би означавало един кредит по-малко и съответно по-малко наказателни лихви и глоби.  

Покрийте малките заеми

Ако дължите 200 лв. на кредитор А и 10 000 на кредитор Б, е препоръчително да погасите малкото задължение възможно най-скоро. По този начин няма да се налага да плащате наказателни лихви и от списъка Ви със задължения ще отпадне поне едно. Това също така означава и подобрена възможност да се справите с големите заеми.  

Намалете разходите си възможно най-много

Първият Ви приоритет трябва да бъде погасяването на задълженията Ви. Сумата, която трябва да върнете, може единствено да нараства и колкото повече се бавите с изплащането ѝ, толкова по-голяма става тя. Затова е от изключителна важност да устоите на изкушенията около Вас и разумно да насочите парите си в градивна посока.

Повече за това как да наредите приоритетите си при нужда от пари, можете да прочетете в категория Наръчник. 

Ако нищо друго не работи – обявете фалит

Макар и да звучи страшно, фалитът е възможност за длъжника да се оттърси от бремето на заема и да стъпи отново на краката си. При обявен банкрут, кредиторът е длъжен да преустанови всякакви мерки по събирането на парите. В това време на относително спокойствие, Вие имате възможност да измислите и предложите план, по който да върнете задължението си. Възможно е и погасяването му с прехвърляне на собственост. Повече информация за частния банкрут можете да намерите в категория Наръчник.  

Ако имате още въпроси по темата, не се колебайте да ги зададете в категорията ни „Въпроси”!