Rinalds Uzkalns

Дори и на най-примерният платец не е защитен от лош късмет и неочаквани финансови затруднения. За жалост, внезапните съкращения на работното място, здравословните проблеми и нелепите инциденти не подбират жертвите си. Затова и при подобни обстоятелства е обяснима внезапната неспособност, дори и при най-добро желание, да погасявате коректно задълженията си.

Макар и повечето кредитори да проявяват разбиране и да правят отстъпки на лоялните си и коректни клиенти в такива ситуации, в крайна сметка те са финансови институции, а не благотворителни. Съответно, дори да Ви бъде дадена отсрочка, тя едва ли ще бъде безплатна. Затова е важно да намерите бързо решение, преди задължението Ви да набъбне от наказателни такси и лихви. 

Но как можете да си набавите необходимите средства? Към кого можете да се обърнате в подобна ситуация? Имате няколко варианта: 

Помолете за помощ роднини или приятели

Макар и много хора да не искат да натоварват близките си с подобно бреме, често това е най-добрият избор. Ако се колебаете дали молбата Ви няма да бъде отхвърлена с пренебрежение или дори присмех, поставете се на мястото на другата страна. Вие бихте ли отказали помощ на близък човек? В случай, че сумата е прекалено голяма и не е удобно да я поискате, разделете я на по-малки порции, разпределяйки я на няколко човека. 

Разбира се, важно е да третирате тези заеми като такива към кредитор. Една от най-честите причини за неразбирателство между хората са парите. Затова и обсъдете подробно условията на заема Ви, за да запазите отношенията си чисти и ясни. Когато и двете страни са наясно със ситуацията, проблемите възникват значително по-рядко.  

Изтеглете нов кредит

Възможностите на този метод не трябва да бъдат подценявани. Ако имате проблем с изплащането на заема си и потърсите съвет от кредитора си, най-вероятно ще Ви бъде предложен втори кредит, с който да погасите първия. Вторият ще има различни условия, които да паснат по-добре на ситуацията Ви. Това могат да бъдат по-малък размер вноски за по-дълъг период от време, например. 

В ръцете на информиран и опитен човек, този метод може да е най-добрият инструмент. Но също така, за някого, който няма контрол над финансите си, това може да бъде пагубно. Ако имате повече от един кредит, обмислете дали това е пътят, по който искате да поемете. Неразумното решение може да Ви затвори в порочен кръг на разсрочени вноски и „хроничен” недостиг на пари.  

Обявете фалит

Банкрутът е крайна мярка, но е създаден именно с цел да помага на хора, неспособни да погасяват задълженията си. Ако обявите фалит, кредиторът трябва да преустанови всякакви действия по търсене на парите си. Кредитът бива погасен или чрез прехвърляне на имущество, или чрез запор над заплатата. Този метод предотвратява трупането на лихви и глоби и ще Ви даде шанс да започнете на чисто. Още за Частния Банкрут ще намерите в категория Наръчник.  

Ако имате още въпроси по темата, не се колебайте да ги зададете в категорията ни „Въпроси”!