Rinalds Uzkalns

Споменаването на специалиста по вземания (или бирник, на архаичен български) всява паника сред хората с малки и големи дългове към кредитори. Но ако помолите тези хора за обяснение какво точно включва тази длъжност, едва ли ще получите задоволителен отговор. Затова и решихме да помогнем на всички, които ненавиждат думите „специалист по вземанията” и побеляват от страх при звука. В тази статия ще разгледаме какви са правомощията, които придружават тази длъжност. Ако имате нужда от информация относно дейността на съдия-изпълнителят или съвети относно справянето с подобни ситуации, разгледайте останалите статии в сайта ни.

Правомощията на специалиста по вземанията

Нека да започнем с основната информация – агенцията по вземанията е частна компания. За да събира дължимото, тя има право да изпраща уведомления, да насърчава разплащането и да дава информация относно дълга. Важно е да знаете, че мерки като заплахи, изнудване, тормоз по телефона или чрез чести посещения и физическа саморазправа са нелегални и полицията трябва да бъде информирана. Специалистът по вземанията няма право да влиза в дома или офиса Ви, да отнема собствеността Ви или да разпитва съседите и семейството Ви за Вас. Колекторната агенция е представител на кредитора и като такъв, има правомощията, които кредиторът би имал. Едва след съдебен процес и присъда, компанията има право да задейства наложително разплащане. Ролята на агенцията по вземанията в подобна ситуация е да бъде медиатор и да спомогне за постигането на разбирателство между двете страни. Тя не е полиция, съдия-изпълнител, представил на каквато и да е правова институция и съответно няма никакви подобни права.

Разбира се, повечето специалисти по вземанията не използват методите, изброени дотук. Техният подход е цивилизован, етичен и легален и могат да Ви помогнат с изготвянето на план, чрез който да успеете да погасите заема Ви. Все пак, това е функцията на тази длъжност. Възползвайте се от опита на колектора в подобни ситуации и се вслушайте в съветите му. 

Нашият съвет е да се възползвате от услугите, които специалистът по вземанията Ви предлага. В преобладаващата част от случаите, той може да бъде ценен съветник. Това знание ще Ви помогне да преодолеете първичния ужас от споменаването на длъжността и да подходите разумно към ситуацията.