Rinalds Uzkalns

Бързите заеми са прекрасен начин да се справите с неочаквани разходи. Но непременно трябва да имате план как да погасите кредита и внимателно да обмислите дали си заслужава да го вземете на първо време. В статията даваме няколко съвета как да освободите средства за неотложни покупки и плащания. 

Храна

Разбира се, един от най-неотложните разходи е храната. Ако се озовете в ситуация, в която не ви достигат пари за това,не се отчайвайте! Не забравяйте, че това е един относително малък разход (спрямо наемът за дома ви, например) и сумата, която ще ви е необходима е лесна за набавяне.

Обадете се на хората и институциите, на които дължите пари. В подобна ситуация, кредиторите винаги са готови на компромиси. Възможно е да ви дадат отсрочка или да обсъдите нов план за погасяване на дълга. Това ще ви помогне временно да спестите пари и да покриете нуждите си. Добра идея е да вложите средствата си в хранителни и евтини храни като леща, ориз, овес и т.н.  

Наем или ипотека

Това е още един изключително важен разход, който трябва да покриете. Но преди да вземете бърз заем, е добра идея да говорите с хазаина или институцията, от която сте взели ипотека. Повечето хора ще проявят разбиране, а банката може и да се съгласи да отложи вноската, без да ви натоварва допълнително с лихва. 

Сметки

Сметките за ток, парно и вода са от първостепенна важност – имате нужда да готвите, да се топлите и поддържате. Ако нямате възможност да ги платите, говорете със съответния доставчик. Когато им обясните ситуацията, е доста вероятно да ви дадат време да си стъпите на краката без да ви спират необходимата услуга. Може да ви предложат разплащателен план. Ако не сте сигурни как да процедирате, винаги е добре да се обърнете към консултант. 

Кредити

Ако успеете да покриете всичките си основни разходи, може да насочите средствата си към погасяване на заеми. Добре обмислете какво можете да платите. Ако не ви достигат пари, обсъдете проблема с кредитора. Ако смятате, че всеки месец кредитът ще ви натоварва на ръба на възможностите ви, по-добре обсъдете по-дългосрочен план. Не забравяйте, по-добре е по-дълъг период и по-малки вноски отколкото да не сте сигурни дали ще можете да покриете заема всеки месец.

Дрехи и предмети за бита

Колкото и да е изкушаващо, тегленето на бърз заем за ненужни покупки, е лоша идея. Ако искате да се сдобиете с нещо, което е на разпродажба, така или иначе ще загубите отстъпката, връщайки лихвата към кредита. Бъдете изключително строги в такива ситуации – наистина ли имате нужда от предмета или просто го искате? Не се заробвайте с изплащането на още един кредит в името на красиво палто!

Бърз заем

Взимането на нов бърз заем, за да погасите стар, не е препоръчително. По този начин се завъртате в омагьосан кръг, в който губите много пари от лихва. Много по-добре е да обсъдите проблема с кредитора и да помолите за отсрочка. Не е изключено да я получите, а така ще си спестите много средства.