Rinalds Uzkalns

Най-често срещаните банкови карти са кредитната и дебитната. Често обаче потребителят не е информиран в разликата между тези две карти. Дебитната карта позволява пазаруването и заплащането за стоки и услуги, както и тегленето на пари от банкомати. Кредитната карта също предлага тези услуги, но сумата не бива изтеглена от банковата сметка на картодържателя, а от отпуснатия кредитен лимит от банката или кредитната компания. Съответно, при кредитните карти съществуват лихви, както и при всеки друг кредит. Все повече хора предпочитат да използват дебитни карти, тъй като са по-евтини и лесни за поддръжка. 

Често задаван въпрос е – има ли разлика между MasterCard, Visa, Maestro и т.н.? 

Ако използвате картата си предимно в рамките на България и съседните държави, едва ли бихте усетили разликата в марките. Има определени удобства, които биват предлагани само от една компания – пример за това е PayPal, електронният портфейл, който работи само с Visa. Основната разлика се корени в броя  на банкомати в света, работещи със съответната марка карти, а именно:

  • MasterCard - 25 милиона
  • Maestro - 7 милиона
  • Visa Electron - 12 милиона

Тези цифри ясно показват, че ако пътувате, е важно да се информирате за банкоматите в държава, в която отивате. Ако ползвате някоя от по-малките компании, можете да срещнете затруднения в тегленето на пари.  

Дебитни карти

Дебитната карта позволява на притежателя ѝ да пазарува както в реални, така и в онлайн магазини. От нея се приспадат съответните суми от всяка покупка и когато балансът ѝ достигне нула, картодръжателят не може да я използва. Дебитната карта няма достъп до пари на банката. Ако стойността на дадена услуга и продукт е по-висока от наличната сума в картата, плащането бива отхвърлено. 

Основна разлика има за продавача. При дебитната карта е необходимо да бъде налична интернет връзка, за да бъде осъществено плащането. Ако то се извършва с кредитна карта, продавачът може да бъде сигурен, че дължимата му сума ще бъде отпусната от банката. 

Дебитните карти могат да бъдат проблемни в чужбина, тъй като всяка държава е развила собствена дебитна система, която може да се различава от Вашата. За щастие, това притеснение скоро ще остане в миналото, благодарение на въвеждането на интернационален стандарт.  

Кредитни карти

Размерът на сумата, налична в кредитната Ви карта, е пряко обвързан с одобрения заем. Той варира според месечните Ви доходи, както и кредитната Ви история. Всеки месец трябва да погасявате използвания кредит. Лихвите варират между 10% и 30% годишно. Тя е по-малка отколкото при бързия заем, но по-голяма спрямо дългосрочния. Често се налага да заплащате и такса за поддръжка на картата, която може да достигне и 300лв, макар и обикновено да не надвишава 5лв.  

При кредитните карти, стандартът за размерите се спазва стриктно. Това Ви гарантира безпроблемно плащане и теглене, независимо от държавата, банкомата и терминала. Освен като марки (MasterCard, Visa и т.н.), кредитните карти се различават и по размера на доходите, например Gold, Professional и Platinum. 

Кредитните карти често разполагат с програми за лоялни клиенти, които включват разнообразни отстъпки за магазини, ресторанти и услуги. Друг бонус, който можете да получите, е  туристическата застраховка. По-престижните карти могат да предлагат дори промоционални безлихвени периоди. 

Ако имате още въпроси по темата, не се колебайте да ги зададете в категорията ни „Въпроси”!