Rinalds Uzkalns

Макар и да е изкушаващо, е изключително важно да не теглим кредит, когато има други възможности пред нас. Дългосрочният кредит и лизингът са отношения, в които трябва да се встъпи единствено, когато сме се запознали подробно с всеки един ред от договора и сме наясно със задълженията ни, както и последствията ако не ги поемем.

Дългосрочният заем и лизингът са прекрасни инструменти в ръцете на разумния човек, но могат да създадат редица проблеми, ако към тях се подхожда лекомислено. Затова и ето няколко ситуации, в които трябва да помислите много добре, преди да се обърнете към услугите на кредитор. 

1. Наличие на други задължения

Ако вече имате заеми от други кредитори, е повече от препоръчително да не натоварвате финансовото си състояние с още задължения. Освен ако причината да обмисляте този вариант не е жизненоважна, кредитните експерти съветват да теглите нови суми, едва след като сте изплатили старите. По този начин можете да бъдете сигурни, че ще бъдете изряден платец, без да натоварвате кредитната си история и ще имате по-голяма сума свободни пари, с които да разполагате при спешни случаи. 

2. Проблеми в работното място

Ако усещате, че е възможно по една или друга причина да загубите работното си място или да намалеят доходите Ви, не подписвайте договор за кредит или лизинг. Невъзможно е да бъдете сигурни колко дълго ще продължи периодът Ви на недоимък и ежемесечните вноски биха били просто още една тежест. 

3. Промени в домакинството

Ако очаквате дете или възрастен родител ще живее с Вас, е препоръчително да изчакате преди да се обърнете към кредитор или лизингодател. Дори и да смятате, че ще успеете да прецените как се променят месечните разходи на Вашето домакинство, винаги може да бъдете изненадани от непредвидени такива. Когато теглите кредит е важно да бъдете абсолютно сигурни, че ще успеете да го върнете.

4. Импулсивни кредити

Имате страхотна идея, която се нуждае от финансиране? Колкото и да Ви се струва безгрешна и великолепна, обмислете я подробно и внимателно преди да се втурнете в инвестиция, която има потенциала да съсипе финансовото Ви състояние. 

5. Кредит или лизинг за вещи отвъд Вашите възможности

Всички имаме мечти за луксозни апартаменти, коли и яхти. Изключително важно е да прецените докъде се простират Вашите възможности и откъде започват безпочвените мечти. Не се препоръчва да теглите кредити с размер на вноските на предела на доходите Ви – никога не знаете дали спешно няма да Ви потрябват пари.  

Ако имате още въпроси по темата, не се колебайте да ги зададете в категорията ни „Въпроси”!